:)

Wednesday, December 30, 2009

counting......

......


.....

....


...


..

.

on this date, a girl was born at 2057 hours to Cik Jijah n Cik Amran... and that girl has turn 28 today..

Dear Allah, thank you for the blessful life that i have. thank you for giving me the strength to face all the obstacles..thank you for all the rezki that i receive...i too thank you for blessing me with a cute adorable daughter, whom i hope n pray that will grow into someone that is succeed in life, a good servant to her creator, an obedient child...insyaAllah...


Happy Birthday to me!

IRI test n photography session!!

Wednesday, December 23, 2009

few photo...during IRI test in Kuantan

me n my bestfren..so'e/to'et...

me in action..ahahaha

so'e in action with me supervising. hoho!!

hihi

Santa Claus from india? hihi


video



negative thinker

Wednesday, December 9, 2009

been ages since my last apdate. mmm the last 2 days, i was in Kuantan, Pahang. or to be more exact. in FT003, Jalan Kuantan - Pekan Pahang at CH9000. watpe? IRI Test using ARRB Walking Profiler, Rolling - Straight Edge and also the Road Profiler Machine. mmm 2 ari lepas nih, mmg wat aku teringat zaman kat Selia..ehhehe

k.suhana, ade post engineer kosong???hehe

before aku truskan post nih, aku xplain la skit..IRI tu ape..I.R.I stand for International Roughness Index. senang kate, satu indicator yang menunjukkan samada road surface tu rata or tidak. bagi Malaysia, spesifikasi dia untuk jalan yang selesa..tidak bumpy..I.R.I for the surface shud be less than 2.0m/km.

mmmm..on Monday morning tu, the briefing shud start @ 1100 hrs. aku, soe, iswat n wife berkejar dr KL..sbb nak sampai before 11 kat site office. sampai2 site office, yg ade..muke2 kontraktor aje..org2 jkr, AMPEH..sume x sampai laie. yang paling best, presentor pon x sampai2..

aku cukop tensen orang2 yang jenis x gheti nak tepati mase nih. aku x kate sume, tapi majoriti nye camni. aku plak, jenis..ko kate kul 10..kul 930 945 aku dah terpacak kat situ. punctuality. ini satu sikap yang aku perasan org2 JKR xde.

itu satu hal ar. bile dah brief bagai. tibe masa utk Q&A. ok, starting from 2008 nye kontrak, before penyerahan projek jalan tu..kontraktor perlu wat test IRI ni. and dorang kena achieve result IRI tu below 2.0m/km. utk semua stretch tu. then, de la sorang insan bertanya. boleh ke kite achieve 2.0m/km tu? PLUS pon xleh nak achieve. camana jkr nak achieve? kenapa x set IRI 4.0m/km ke?

aku cam.....errr..KENAPA KO NAK BERSIKAP NEGATIVE camtu? kenapa nak set PLUS as ur benchmark? no offense to PLUS. kalau ko dah tau, PLUS xleh achieve, patot ko usaha la utk achieve. kenapa european contries dorang leh set spec dorang 1.5m/km, and dorang ley dapat dat figure? cakap je la ko tu pemalas! eeee..geram tau..wat malu je. mana la JKR nak maju? kalau sume de negative thinkg camni?
cam..belom ape2..ko dah set x boleh buat. ade ko cube ke?

dari start Q&A die asyik nak bernegatip thinking. pakkan la aku bukan chairman, kalau x..aku hempokkan aje ngan kusi. baik xyah dtg, kalau stakat tau nak mengondem. bukan nak bagi suggestion untuk kebaikan ke ape. cam haram je perangai.

eNd






sharing is caring

Tuesday, December 1, 2009

Read this while searching hi n low for my boss-besar request for articles on Project Management. just want to share wif you guys..hehehe.

You Know It Is Time To Get Out of Project Management when......

  • You refer to your other half as the budget holder
  • Your personal life is planned to the end degree
  • You write a project Contract for your next holiday
  • Safe sex involves a risk log and contingency plan
  • You organise your family into a more efficient team based structure
  • The 'deliverable' for Saturday are the shopping and washing
  • You mitigate the risk of your-in-law visiting
  • Finding yourself explaining what Gantt, PERT and CPM diagrams are to people down the pub
  • You enjoy reading the Project Management Book of Knowledge in bed.
hehehehe...

got it from here

swearing!

Tuesday, November 17, 2009

read from SHAPE magazine, that if u swear repeatedly whenever u knock ur head on sumthing. or ko tersepak sumthing. ur repeated swearing will help u to ease that pain!!! (kewlll!!) ehehhee. y? this is the explanation.


Swearing increases a person's negative emotions and triggers her 'fight to response'.

an excuse for me to curse more and more..

errr...so, kalau bos wat sumthing yang boleh mendatangkan marah..boleh la aku mencarut kan..ahahah :p

huhu..ape nak wat nih?

Wednesday, November 11, 2009

haiii.... website nih pon ko nak block????

geli dengki siot


ihik ihik

Monday, November 9, 2009


Man U vs Chelsea
0 - 1

~lalala~

hek eley...ghanO laaa buleh masuk final??!!??

game kelantan vs negeri sembilan...

SANGAT SANGAT MENDUKACITAKAN...sebagai sorang anak kelahiran kelantan, mestila aku sokong negeri kelahiran aku kannn? tp...bile tgk dorang men malam tuh...eeeee..aku ghase nak seligi seligi je sesekor tuh...men cam ampehs! sakit dada aku tgk mlm tu...and end up, aku tgk 1st half je..sebab cam leh predict, kelantan akan kalah malam tuh..huhu!baik aku layan muvi, dari aku layan benda yang menyakitkan ati aku...

akak aku tgk game tuh sampai abis..ahahaha..n memang die cakap, sangat menyakitkan ati..abg ipar aku xyah cakapla kan....siap nyanyi bagai..huhu...sibla aku xde ngan dorang mase tuh..ahahaha..sebab aku tatau la ape akan jadik kat abg ipar aku ..ehehhehe...

n aksi² penyokong kelantan kat stadium, amat buruk!!ape ke hal ko nak baling2 botol??nak baling mercun bagai? bodoh...dahla kalah, perangai buruk plak tuh..sorryla kalau ade org kelantan yang nak terasa ke ape ke..tapi, aku tgk dorang malam tuh mmg cam org xde sivik..xde moral..huh!!

so..game malam tuh, keputusan die

Nogori 3 - Kelantan 1

sucks!

nota jari jemari: sibla Chelsea menang mlm tadi..huhu!

Gomo and Hoben...mana satu?? ihiks

Monday, November 2, 2009


Kelantan vs Negeri Sembilan

aku tatau pon pasal game nih..sudenli, ade member aku messenger aku..cite pasal nih..huhu..yang tak tahan tuh, siap forward lagu 'Hoben Jang Hoben' kat aku...tak ke membakar tuh..?? huhu..nih first time la aku dengar lagu Hoben Jang Hoben nih..bagi yang tatau hoben tuh ape...maksud die cam pulun, belasah..ehehhe..nih aku upkan lagu Hoben Jang Hoben, so that sesape yang tak penah dengar, leh dengar..aku tau de yang tak penah dengar..ehehehe...



dari sawah turun padang.kini ko dah pandai nondang.kali ini pasti monang.bukan susah cukop sonang.
sumbek gol banyak2.biar sampai jaring koyak.main biar hati2.jangan masuk gol sendirii.

2 - 1 kocik bonar.4 1 sonyum lebar.kalau buleh 7 0 . biar dio balik melopong.

yamtuan sokong kito.montori bosar sokong kito. undang luak sokong kito. jangan buek malu muko.

bukan main bola lisut. bukan main bola tampar. bior dia orang tokojut. kito monang piala malaysia.

kali ini kalau kalah. balik kg potong gotah. kito jangan menggolabah. sumo pialo kito punggah.


dan on behalf of pok pok kelate (ecey, kuar dah pelat aku) ...eheheh nih aku upkan lagu 'Gomo Kelate Gomo'.. aahahha..laye deh...! hehehehe



p/s: lirik lagu nih, aku x dpt search. huhu. nak type, laju nauuuu.. huhuh...

oo yer...aku x memihak kepada sesape..All the Best to both teams...bagi yang kalah tuh, jangan la g bakar keta sesape.jangan la nak g terbalikkan keta sesape...terima kekalahan sebaiknya..itu la cara yang terbaik..baru la MACHO beb.!!

nota jari jemari: hmmmm...kja jange dikir plok depey abe zamil deh..ahahahah..

i need to get out from here!!

mmm..pagi tadi bukak email, i received an email from our CFS officer, attached with the softcopy of the logbook that i need to fill in, starting from d day i report for duty in JKR. mmmmm..huhu..alhamdulillah, aku mmg jot down dalam aku nye diary..boleh la aku track seskit ape aku wat kan...

cume.......utk pertengahan bulan 9, bulan 10...aku nampak diary aku kosong...uwaaaaaa!!siyesli kosong..yg ade, cume 04hb: Papa's Birthday; 05hb: officially start work at 6th Floor; 17hb. Oktober - Deepavali..and dates yang aku de appointment ngan doc..14hb: ade game Germany vs Finland..25 - 28hb: Kursus.... ngeee..ini ke aku nye jadual going to be for the nex coming month???aku x sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!


(T_T)


kisah aku utk seminggu...

Friday, October 30, 2009

huhu. gile lama x apdate blog. one of the reason, aku mmg xde mood nak apdate..sebab aku stress ngan kije (err..can u call that a job??) ... and aku busy kuar masuk spital sebab anak aku, eeqa admitted. fuh! memang dramatik la last week. qenit admitted for 3-days. sebab? qenit aku kena sawan. memang x expect die akan kena. die arituh, mmg normal. x demam pon. skali boleh kena sawan. pe perasaan aku? mmg panik. tengok2 die dah terbaring-faced down..air liur meleley. x lame tuh, her whole body, biru...tsk!seriau bile aku ingat ingat balik.

trus bawak g gleneagles. bile kat gleneagles, temperature die dah 39.5 deg. trus admitted sebab die kena fit. so, 3 malam aku kat tdO kat spital. alhamdulillah,sepanjang kat spital qenit aku x kena fits. and sepanjang aku kat spital, alhamdulillah..xde 'gangguan'..huhu.. agaknye antu pon malas nak kacau..sebab nurse tuh asyik duk ulang alik kat katil aku. aku risau gak, takot kena 'kacau'. kalau dah dasar penakot kan..mmg la duk pikir bukan bukan. hihi. :p

sepanjang 3 malam aku kat sana gak, aku xleh nak tido. sebab nurse tuh kejap kejap datang. kejap kejap datang. check temperature. suh bagi ubat, kul 2 3 pagi. memang menguji keupayaan aku sebagai mummy si qenit nih. and lagi menguji, bile aku nak bagi qenit makan ubt. hoho! qenit ini, sungguh liat mau makan ubt tau!! geram.. melalak cam nak kena injek montot. huhu. ngikut perangai sape la ye x suke makan ubt nih. :p

alhamdulillah, start pagi sabtu, demam qenit dh kebah. she was put under 24-hrs monitoring, in case demam die datang balik..ahad tuh, qenit was discharged. aku lak, petang kena shoot ke Port Dickson, kursus. qenit aku under my mom care.

start malam ahad, sampai la ke ari rabu..aku duk sibuk ngan kursus. kursus kecemerlangan and peranan penjawat awam, organised by Cawangan Jalan, JKR. this course is an interesting course, where they teach u how to identify your strength and your weakness. every participants, have to take a personality test. cause thet are using a Kyko Psychometric Assesstment tool untuk analyse korang nye personality profile.

so, my result was : HSA+HE+FSE+EM+ESO

H - sgt baik
F - baik
E- Sederhana

SA - Self - Actualisation
E - Ego - centric
SE - Self Security
M - Manipulation
SO - Social ape tah

yang aku tak tahan tuh..ade 1 statement dlm analysis tuh..

You Talk More Than You Listen
huh! ye keeerR????? mana ade siut..huhu..i am a very gud listener (perasan laie)..unless u keep on babbling on the same thing on and on and on....again and again and again...aaaa..itu, memang kompem otak aku akan melayang tah ke mana mana..so, itu bukanlah salah haku yer...ehehe..n regarding that i talk more..mmmm...aku rase aku xde la banyak bercakap..tapi, dah beberapa insan terdekat bagitau yang aku nih..kalau dah bercakap..memang macam machine gun...x berenti..huhu! :p aku pon tatau la nak cakap aper...

mmm keseluruhan analysis aku, mengatakan aku nih a very dedicated, highly motivated employee..huhu! *perasan bagus*

hihi...xde la bagus mana pon...aku still de 3 area yang aku nak kena improvekan..chaiyok chaiyok!! usaha lebih lagi..ehhehe

okla..aku nak sambung wat kije la..banyak laie aku nak citer..huhu..nex post la...bos kecik aku dah 2 3 kali ulang alik kat akuarium aku nih..huhu..

daaaa!!


luahan hati seorang staf JKR.

Wednesday, October 14, 2009

Dear mama.....

ur daughter is mentally tortured working here at the new place. studying hard during her days in UTM, didnt pay off when she took the offer to work at her new place. wats d point of studying civil engineering, when all you do is 'improving the filing system' and monitoring/updating database on the email received?i dun mind to monitor the email watsoever as my ADDITIONAL task. tapi ini, my MAIN task. tsk! tertekann!your daughter had to drag her feet to work. sebab mmg xde passion utk keja.(eceey..eheheh)

and she even surf the Jobstreet. see how desperate she is to not working here???

so, mama dearest...do you tink its possible if i want to go back to caw jalan..? or senggara perhaps? thihi. but..not CKBA..hoho! cukupla ma bos kat umah. hihi. :p no offence, i know u are a great leader. tp..cukopla kat umah. hihi. nanti kang org kate anak beranak jijah nak conquer jkr lak. hoho!

eh..serious serious. (ehem ehem)..

so...do you tink i can apply to transfer to another branch???

lotsa love,
sYa


agak²..kalau aku wat muke cenggini kat depan mak aku..die cair x?ehehehhehe.



nota kaki jemari ku: i do hope that i have the guts to tell her this. hihi!

Kisah Sardar

Tuesday, October 13, 2009

member email nih kat aku. ehehehe..dalam bebanyak kisah Sardar, ni yang aku paling suke.hihi

In an interview,

Interviewer: How does an electric motor run?
Sardar: Dhhuuuuurrrrrr.....Dhhuuurrrrrrrr....
Interviewer: Stop it!!!!!
Sardar: Dhhuuurrrrrrr...dhup dhup dhup dhup....Stop already sir.

montot laaa!!

Monday, October 12, 2009


thehehee...



thehehe

aweng email link youtube utk lagu nih. so, aku teringat arituh aku nak upkan lagu nih.tp x up up lagi. so, nah..dengar n njoy!ehehe



uwaa..betul ke decision haku nihhhhh???

Tuesday, October 6, 2009

haiey. starting monday (05 october 09), aku dah start duk kat Tingkat 6. Ibu Pejabat JKR Malaysia :P menumpang bilik penolong pengarah kat sini. dak caw prokom. nice girl. sweet. tapi aku xleh blah ngan lagu yang die dengar. huhu. lagu ape? siti nurhaliza...lagu bola² api..lagu 4U2C pon ade...hoho! tekanan perasaan aku semalam. tapi aku diamkan aje la. dah la menumpang kan..lagi nak banyak2 cekadak.

computer ni pon, pinjaman dari BPPS. huhu. kesian tul. nnt aku nak push boss aku suh mintak CPU baru. x kire! nak baru jugak. semalam g jumpe bos bpps pon dah rase semacam. huhu. malu. tp sebab pikir nnt aku mati kebusanan, tekanan perasaan nak kena dengar lagu CT keja yang aku nak kena setelkan. aku tebalkan jugak muke g jumpe bos tmpt lama aku. Alhamdulillah, aku dpt pinjam pc nih.

mmm..aku tatau nape. aku rase unwelcome kat sini. perasaan aku je gamaknya. tapi....tahla...kenapa aku rase camtuh? mm kisahnye gini. akunye J44 duk tanye aku, camana aku leh dpt masuk sini? (sini=Pejabat KP). at first, aku jawab la tah..n mmg at first, aku tatau pon camana/bagaimana/kenapa aku kena ke sini. bile aku lapor diri tu baru aku tau yang aku dipilih berdasarkan result ujian arituh. n bile die tanya aku arituh, aku jadi blur. so, aku jawab tah.

then, pagi semalam. aku patot breakfast wif my bos kecik (J44) n TA. tp bos kecik tetibe kena panggil ngan bos besar, so die kem je la. so, aku bfast ngan TA. mase bfast tu pon die tanya aku. Camana aku leh masuk sini. aku jawab tah. pastuh, die tanye.

"you APPLY UTK PINDAH KE?"

erk. terdiam aku. aku pon xplain la kat die. aku x apply, aku di arah utk pindah, sbb KP request for 2 CFS officer. so, my name was selected. then, die tanye aku.

"why didnt u refuse to come here?"

"i did try to refuse. but CPK said, i cant decline it." (lurus bendul kan??)

baru die senyap. siyes. aku PELIK. gamaknye, dorang nih ingat aku nak sgt kot duk sini. ngeeeeeee...AKU LAGI SUKE DUK CAWANGAN JALAN LAAAAAAAAAAAAA!!! laie seronok!! leh g site...g wat audit..xyah serabot serabot kepala nak improvekan filing system ni.

n sekarang......

aku rase cam nyesal je kluar cawangan jalan. tsk. tensennnnnn!!!


bpps office

Saturday, October 3, 2009

im at the office. huhu. wat pe? 1st, sue ajak temankan die. 2nd, alang2 aku dah kat opis. leh la aku konsentrate wat keja aku skit. eeee. tatau la nape, 2 3 hari nih MALAS gile. aduiyai.

okla. aku nak sambung wat keja skit. nanti aku apdate laie.

xde keja gamaknya

Thursday, October 1, 2009

i've started working in KPKR's Office, still as J41..boleh x jangan tanye.."u naik pangkat ke??"..cfs mana ley naik pangkat...huhu..sedey..

n to those yang suke bawak mulot..nih aku nak clearkan skit..camana aku leh kena transfer ke KPKR's office. it was because of my result for that test on July 10th, 2009. Alhamdulillah, result aku ok. n kebetulan KP nak J41 pegawai CFS, so KP mintak sapa yang result ok..dimasukkan ke pejabat beliau. its not because of...

1. my mom is an officer in JKR, so i've asked my mom to transfer me to KPKR's office. errr... hellooooo...pekejadahnya aku nak masuk ofis KP? aku senang di BPPS..dah banyak effort aku kat sini, sayang tau nak tinggalkan.

2. its because i have sum komplen! it seems that i have use my POWER, n sebelum aku makin menjadi jadi kat caw jalan nih..baik campakkan minah ni jejauh. errrr...gosh! aku x sangka plak sampai cenggitu skali org gomen nye thinking. ape? is it because of my mom is in JKR,aku leh sesuka hati apak aku je nak wat ape? eh..kite ade pekeliling, ade rules n regulations..benda tu la yang kite ikot. mana leh sesuke ati. memana pegawai yang penah kena semburan halus aku tu..aku minta maaf la. mungkin sbb korang wat keja memain, dah menyusahkan aku. sebab tuh aku sembur.

tolong yer. cube jangan nak cari burok org je. nih la sikap org melayu. pantang tgk org len senang, mule la x senang duduk. aku bukan nak kate aku bagus. aku pon, ade gak cacat celanye. banyak kurang. same2 la kite tolong. ini idak..geram taw!

aku pon x mintak untuk ditukarkan masuk pejabat KP. dah rezki aku untuk kerja under KP n Pegawai Khas kepada KP nak wat camana. name pon, kakitangan kerajaan.

"Saya yang Menurut Perintah"

huhu. sesi luahan perasaan.


zaman study

raye raye

qenit on hari raya. aku xde mud nak cite pasal raya tahun ni. so, aku up kan gamba qenit aku je ye. :)


qenit n me

qenit

qenit again

pelbagai jenis posing. sbb si qenit x duk diam. huhu.


.

ucapan

Thursday, September 17, 2009



SALAM AIDILFITRI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM

MAAF ZAHIR DAN BATIN

babaiey BPPS

Monday, September 14, 2009

ramai yang sms aku arituh, tanyekan pasal entry "uhuk"... so here goes..

on wednesday, 2nd September 2009, i received a call from this lovely lady from Cawangan Korporat. informing that I have been selected and have to report for duty at...

KPKR's Office...!!

(O o")

i was stunned! siyesli, stunned!aku tatau nak react camana.
perasaan aku?....aku NGERI laaaaa... T_T huhu! dats how i'm feeling right now. ngeri! duk opis KP. kena la berpakaian yang smart. sungguh formal. xleh selebet dah. duk opis KP, xleh la ngulat kena kerja rajin²..xleh blogging blogging from office..n yang wat aku tambah ngeri, aku still x paham skop keja kat situ..(biase le..blur)..

and dari citer yang aku dengar, keja x menentu...ade sampai ke malam. hoho! jadi burung antu la aku pasnih! aku cuma ley doa yang terbaik la. hopefuli aku leh improvekan diri aku kat sana. insyaAllah.

so itu la citernya...starting 15hb September 2009 nih..i will no longer work in bahagian pengurusan projek (selatan), cawangan jalan...saya akan mengepakkan sayapku yg kontot nih ke Pejabat Ketua Pengarah Kerja Raya. T_T

n im sure gonna miss BPP Sengal Selatan. huhu. geng aku kat BPPS nih, si sohi. zaidi. ayu. mmmm...err..aik..3 org je? huhu. nampak nau la milih bulu member. n i'm sure. dengan ketiadaan aku kat BPPS, ade beberapa insan yang hepi. huhu. hepi yer??. muahahah!! suke ati hang la. malaih aku nak layan.

mmm...aku harap yang terbaik la bile aku start keja kat sana. semoga banyak lagi ilmu yang aku dpt. semoga banyak laie skill aku yang aku leh improve...n mana tau, dengan aku ke sana, aku akan lebih matang...pppfffttt!

so...wish me luck!!

T_T


citer pasal kenit aku yang satu... (^ ^:)

Thursday, September 10, 2009



suatu hari, aku tgh syok mengetest kamera aku...dengan menatang nih sebagai model aku...tetibe...

elok je aku toleh kat atas..aku nampak si kenit aku sorang nih...ehehehe..duk menyengih jer..aku tau la tuh...nak suh amik gamba die..eheheh

eeee...rindu nya aku kt die... slalu ade je si kenit nih berebut tv ngan aku...tsk..
cepatla jumaat..aku nak balik jumpe kenit aku...


hihi.hihi.hihi.hihi

Wednesday, September 9, 2009


d other day, i'd watched Watchmen. mmmm aku agak kurang pahamla citer nih.nak nak karekter Rorschach.aku sunggOh curious.kenapa smudge kt mask die tuh, bergerak²?? camana die ley wat benda alah tuh bergerak²? disebabkan rasa ingin tau yang sangat menebal di dalam diri ini (ecceyyy) aku try la google. hehe. barula aku tau, nape nama die rorschach. huhu.

benda itam yang gerak² tuh inkblot.and the design keep on changing based on ambiguous designs dalam ujian Rorschach.

siyes.aku cam geli je tgk benda tuh cam gerak². constantly changing. x sure lak design tuh berubah ikot mood die ke camana. tapi dalam geli-geli tuh. aku rase, karekter Rorschach tuh la yang aku paling suke. huhu. mamat ini sunggOh brutal. cam machO je.huhu. :p



photo taken from Yahoo!

addicted!!!!

addict kat amenda? eheheheheh....

meh aku nyanyi...

3, 2, 1 fire!
Kero! Kero! Kero!
iza susume~ chikyuu shinryaku se yo
ke kero kero~!
kasa motte dekaketa hi ni wa itsumo hare

"Ki wo tsuke~, me wo kuishibare~!!"
karee no ra-ee-su wo takiwasure

Shimaru doa koyubi sanda tobinottara yukisaki chigau
shain ryokou wa keron ah, katta hou ga yasui ne ban no okazu!

Piro! Piro! Piro!
totsugeki wa~ ugokuhodou de yuke
pi piro piro~!
hayaneshite neboushite mata nido ne suru

"Zentai~, tomare maware, ote!!!"
iwaretai no ni ai sareru

Iranai mono katta dai baagen hoshii mono aru to okane ga nai
shi no go no ie yo keron
ah, kaminari nattemo kakusu heso ga nai!!!

Atsuki kono chishio to mune ni kizamareshi toukon
eien ni kachihokore warera ga keron!
atsuki kono chishio to mune ni kizamareshi toukon
eien ni kachimakore itoshiki hoshi yo! warera ga keron!

"Zentai~, tomaccha dame!!!"
"arrrhhhhh~~~......"

Gero! Gero! Gero!
takaraka ni~ shouri no otakebi wo
ge gero gero~!
harikitte denwa ni detara fakushimiri

"Heisei" wa honjitsu yori "keroro gannen" de arima~~~su!!!"
shikakui tokoro wa maruku hake

Mizukaki asekkaki besokakki hamigaki nara ichigo no kaori
keron wa uchuu ichi, tabun ah, eki kara gohun wa jitsu wa juu gohun!!!
sore jaa sorujaa otsukaresan!!!

Kero Kero!
Kero!!
Kero!!!

Kero?

theheheh...adeila..i'm so da#n addicted to this lil alien dat look like a frog...so cute..so senGal...ehehehe...

lyric nih aku google!ahaha..terbelit lidah nak nyanyi..tp nak nyanyi gakkkk...huhu


sumthing to share.

Tuesday, September 8, 2009


Kisah Rasullullah S.A.W


1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa
perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan
keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, b ila dilihat tiada makanan yang sudah siap
di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya
untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau
Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan
cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.'

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar
waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang
mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar.
Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah
pangg ila n mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang
kemerah-merahan' ) Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.'
Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari
ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala
melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa
engkau memukul isterimu?' Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar,
'Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi
aku pukul lah dia.'
'Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a. w. 'Aku menanyakan mengapa
engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu? '

6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik,kasih
dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin, sabar dan tawadhuknya
baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan
kedudukannya sebagai p emi mpin umat.

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para
sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali.
Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi
pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina
Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah
selesai bersembahyang,

'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan
menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar. Alhamdulillah , aku sihat dan segar.'

'Ya Rasulullah.. .mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami
mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau
sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para
sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai
kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda.
Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali
bergeraknya tubuh baginda.

'Ya Rasulullah! Adakah b ila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan
kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?' Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa
pun akan engkau korbankan d emi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di
hadapan ALLAH nanti, apab ila aku sebagai p emi mpin, menjadi beban kepada
umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak
tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang
tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar b ila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh
seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa
kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid
sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang
sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan
sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun
dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda
masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah
hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang
tinggi.B ila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah
engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?'
Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang
hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.'

^ ^;

Monday, September 7, 2009

aku tensen...napeR? mmm aku arituh nak tuka bekground, hence the temporary memprivatekan..aku dh tuka dah pon...aku punye le berkenan kat template itew...skali tukar, font die punye le kecikkkkk..adeila...dah la font tuh cam semot...gambar plak berterabur...

tensen...

so...untuk sementara nih..aku gune basic template ajo...nanti aku tambah usaha utk cari template gempak2 skit..ehehehe...biasela..aku nih kan cerewet..ehehehe...

n to those yang sms aku tanye kan cerita di sebalik entry aku yg lepas.. :) nanti la ..aku x kompem laie nih...sbb aku x dpt surat laie...kalau dah kompem...aku maklum inform kat korang ey...

(O-o)

Thursday, September 3, 2009


i'm feeling so damn low rite now.....


uhuks

Wednesday, September 2, 2009


Just received a news tadi. tatau nak react camane. nak rase honor ke. nak rase sedey ke. huhu. nanti la. kalau dah confirm, aku maklum dalam blog ni ey.


rakyat didahulukan........

Tuesday, September 1, 2009


ron95: RM 1.80/liter
ron97: RM 2.05/liter

(T_T) nak gak lime sen tuh...genap due hinggit dah la. aduiyai.tensen la haku camnih.

:p


last thursday..aku ke seremban 2 n seremban untuk settlekan hal² tanah. tensen woo. malas aku nak citer. wat ati ku bengang je pepagi nih. nway, mase ari kamis tu. aku singgah kat Jusco Seremban 2. kul 1 kan opis tutup, so aku lepak la kat jusco seremban 2. n mmg wajib bagi aku, kalau pegi mana mana shopping mall. utk melepak kat kedai buku. mph ke kino ke.

and untuk mengubat atiku yang tengah bengang mase tuh. aku rembat due buku nih.

Stephanie Meyer - The Host

Twenties Girl by Sophie Kinsella.

aku baru stat bace The Host. baru 2 3 helai. ehehhehe. nanti la aku apdate.

wishes...

Friday, August 28, 2009


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan


&

Happy Birthday to Acob!
May Allah Bless you with a wonderful life. :)

nGantuk.


on wednesday, aku n ma aku berbuka pose kat KLCC. makan food court, menjamu laksa johor @ laksa shack.. :)

ape yang aku nak citer nih, adalah sikap manusia yang sungguh x sensitif ngan org sekeliling. yang mana aku nak kasi penampau je.

kisahnye gini..mase tuh dah nak kul 710. ma n aku nih, dah dpt la seat. tuh pun, alhamdulillah ade couple cina tuh paham yang kitaorg nak berbuka kan..ape yang aku nak citer nih..bebudak chinese, umo aku rase awal 20. tah2 budak skolah laie. ade 1 family, melayu la.duk la tunggu bebudak nih bangun. ye la.dorang dah abis makan tau. yang bes tuh, family tuh dah bagitau kat bebudak tuh yang lepas dorang abis makan.kalau boleh dorang nak la duk kat meja tuh.utk berbuka puasa.

tapi dis girls, dah abis makan tuh. die wat x gheti je. die sambung borak². minum² air yang dah xde tuh. bukan die x nampak, family tuh duk tunggu kat tepi. dah la ngan budak kecik. time tuh dah 715. family nih, makanan pon x beli laie. aku geram. so, aku pon bangun and g kat bebudak tuh. aku cakap kat bebudak tu..

"excuse me. have you done eating? cause if you cud see, there's a family here waiting to be seated. as we are about to break our fasting in just a few minutes and they did not even buy their food yet. cud u be kind and please give ur seat to them?"

"oh..soli soli" (tapi wat muke bengang..tensi aku)

sungguhla xde rase sensitif pada keperluan org lain. geram aku.len la kalau diaorang still tgh makan ke. baru nak makan ke. xpe la..ini, dah abis makan.

Glamour's Sexiest Guy

Tuesday, August 25, 2009

semalam aku de bace magazine.glamour.de artikel on

GLAMOUR'S SEXIEST MEN IN THE WORLD

woooohoooo!!! ehehehe. isk isk isk.bulan² pose nih, patut bace la benda berpekdah skit. nway, guess who got top of the list? hihi.nih kompem fanor suke nih. ROBERT PATTINSON. ihiks. n gambar yang mereka buh itu, sangat la ensem.sexy.heheh.tapi x sangka plak mamat nih baru 23.sungguhla xde gaye 23.


no.2 is Johnny Depp.aiyo.mamat ini nampak sungguh ensem, macho dalam pirates kan.huhu.


no 3, hugh jackman.love this guy bile die berlakon wolverine.tsk.sunggoh macho!.

no.4. david beckham.emmmmm, aku x setuju la mamat nih dpt no. 4. huhu..sexy ke??

senarai die sgt panjang.aku malas nak listkan sesatu.yang aku minat, cam gerard butler (yg jd asben dalam os i love you) no. 22. cume aku x puas ati.kenapa oh kenapa.WILL SMITH NO. 40???ape?x cukup seksi kah bOpren ku itew??

pics: search tru yahoO!

ok..now..cube teka.siapakah mamat nih.huhu.sowie, xde adiah yep.ehehe.just utk sesuke.

haku.x.paham.la.ngan.internet.kat.sini.gile.vavi.punye.slow.sipot.vavi.pon.x.slow.cenggini!!!


pagi nih start wif lots of mencarut from me.carutkan ape?driver² yang memandu, as if jalan tu ade keta die sebijik je.arinih de banyak sgt driver yang memandu, tanpa menggunakan side mirror.memandu tanpa menggunakan signal.memandu tanpa memikirkan org lain di sekeliling. tensi!.

kalau tanak gune side mirror tuh.cabutkan aje.bagi kat anak buah ke.kat anak ke.wat may-nan.fuh.sebelum2 nih x penah lak jumpe mereka2 ini.tapi di kala bulan pose nih plak banyak jumpe. aiyaaa.!

udah.jangan bercerita pasal mereka² itew.kasi kurang pahala ajo.

nway.start bulan pose nih.aku jadi pemalas. sgt malas.huhu.tatau la kenapa.korang tau ke?tatau gak kan?.patot bulan² pose nih.setan dah kena ikat.laie rajin ler.nih x.lagi lembik aku rase.semalam,kul 930 aku dah padam.tengah² syok tgk simpson, aku ley hanyut.bangun² dah kul 10.bangun dr depan tv tuh, head bilik.nak tuka short.konon nak bace novel.last² novel ke mana, short ke mana.aku ley sambung tdo.terjaga kul 0330 hrs. hoho! 0330 tuh baru le nak tarik slimot.bangun tu pon, sbb aku rase cam de sum1 kejot aku.errrr.abaikan.maybe aku mengigau.maybe.hopefuli. (ngeee!)

nih aku kt ofis.headfon aku dh blaring ngan lagu tahapehape.dah start laloq.mungkin penangan ubat batuk pagi tadi.mungkin.

mmm.aku rase cam nak tuka template blog ni.yeah, again. tapi cam confuse.blank.too many cute template.tapi aku tanakla yang nampak cute bebenau.kalau boleh.nak nampak cute.tapi de unsur² metal ganas retro skit. hoh! camane tuh? cute+retro+dark..hehe..mmm.pelan pelan cari. tapi cam sayang la plak kat template ini. huhu. to change or not to change. hihi. :p

dahla.aku nak wat surat.settle wat surat nih.aku nak peningkan diri ngan material utk meeting petang nih plak.busanla meeting bulan² pose nih.slalu meeting, kalau mengantuk.makan gegule.mengantuk.minum air kt depan mate tuh.nih kalau aku ngantuk kang.aku nak wat ape?. korek idung? batal gak pose. nih kompem nota aku penuh ngan benda² ngarut yang aku scribble..huhu.. :p

take care.till nex post. :)

daaaa!

arianna syafiqah

Monday, August 24, 2009


i miss my baby......


selera makan! hoho!


bulan2 pose nih...x sah kalau x terbayang makanan² yang teringinnn je nak makan kan...camtu la aku rase skang nih..tp aku rase aku nih kronik skit kot...bukan bulan pose pon, aku duk mengidam nak makan macam²...ihiks.. :p

skang nih...aku teringin sgt nak makan sup tulang Janda Baek..makan tepi kolam..sambil feel kat kampung...beger sam..ini beger membuatkan aku teringat kat beger 7e kat Tmn U...tapi kambheng kate beger tuh dah xde..sob sOb...teringin nak minum air jagung kat kedai Pak Usop, Temerloh...(slurppppp!)..Char Keuy Teow abg Botak kat opis Temerloh..udang die..fuhhhh!...teringin nak g makan kat tepi sungai kat Kuantan tu....masakan lauk kampung yang sgt sgt sedappp!! ngan feeling kat tepi sungai, angin sepoi²..huhu..besnya...ngeeee...kueh bulat² kat MokNa...hingga ke hari nih aku tatau apa nama sbenar kueh ituuu....tapi HEAVENN!!

aku nak sangat makan nasi lemak kt KB...fuh..layan plak ngan sambal daging..!bagi aku 2 bungkus pon aku ley kasi licin...huhu...aku teringin nak makan ketupat sotong...aaaaargh!sedapnye...tapi semalam cari kat param (short for pasar ramadhan) pandan tuh xde..tensi je..

uish..nih pe citer pepagi dah bukak citer makanan nih??? keja keja..!

..drooling....

:)

Friday, August 21, 2009


Salam Ramadhan

my daughter...a wannabe drifter...

Thursday, August 20, 2009



aku nak bercerita pasal anak dara ku nan 1 itew.... aku rase aku boleh agak what her career will be when she grow up....huhu...camana aku tau? huhu...alkisahnye gini....

1 nite, aku baru nak tgk dvd ice age 3 ngan si kenit nih...aku rase, at the start of each dvd..dia ade explained on how to differentiate between an original dvd and a dvd-r...kan die amik scene from James Bond, scene bawak keta tuh...so..si kenit nih..bile dia tgk je scene James Bond tgh driving lelaju tuh...die bangun...tangan die cam pegang stereng..left hand @ 10..rite hand @ 2...pastuh...die wat bunyi enjin keta....siap tangan gerak², like she was controlling a car...

i was like..."whaaaaaattt?" aiyooooo....anak aku nak jadi drifter keeee????? hoho! we'll see k dear...we'll see....

Penangan si Sohi

Monday, August 10, 2009

skang nih...dalam pale aku, dukla terngiang ngiang lagu nih..nih sume si sohi nye pasal..huhu...

lagu Cari Jodoh by Wali Band!!

ahahaha..cam siOt je lagu nih.....oo yer, lagu nih xde kaitan ngan diri ku..hoho! tapi lagu ni sunggOh catchy..ahahaha.. :p

nih aku tepek lirik die...kalau sempat, aku upload lagu die..eheheh..


Apa salahku Apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

Timur Ke Barat
Selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

Reff
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku
aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
karena cuma diriku yang tak laku-laku

Pengumuman-Pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong cari diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau


shoes...



this blog makes me go ga-ga....the shoes...!!canthekkkk!!! huhu


gerammm..!!!

congratsssss

Tuesday, August 4, 2009

disebabkan kebusy-an melanda..aku lupe nak naikkan post nih..huhu..sowie ye pada new mama.. huhu

CONGRATS to my dearest fren, AMISAH aka AWENG...for the newly born baby girl...AIMEE...

ihik...sungguh la chubby...gheghammm!!

nota jari jemari halus: pic cilok from aweng's blog...eheheh..tq yep..

citer budak qenit

alkisah budak qenit nama Arianna Syafiqah...

event 1:

die wat2 cam mengamuk kat sofa..aku wat x gheti je..sbb mase tuh, aku dh ting tong ubat..huhu..dah melepek depan tv...n aku terdooze off depan tv..aku terlelap tuh xde la lame...ade a dalam 40 mins...bangun bangun tuh, aku rase muke aku semacam je...aaaa..nak tau napeR?anak dara aku sorang nih...dah tepek sticker mickey mouse kat muke aku...kat pipi ade 2...kat dahi de 1...aduiyai...saba je la...

event 2:

dia suke ngaco aku pepagi...ye, anak aku nih memang bangun awal...kalau die bangun, dia akan kaco aku...huhu..omaknye suke bangun lambat..hihi.. :p de 1 day tuh, aku tatau la mana dia dpt benda tuh...tp mase aku bangun tuh..aku bau mintyy je...cam pelik gak la...celik2..aku nengok anak aku duk depan aku..ngan ubt gigi...die dah sapu ubat gigi tuh kat muke aku...nak laie spesifik...kat jerawat aku..ahahaha..aduiyai..ekceli, malam tuh dia nampak aku sapu ubat jerawat...agaknye die tengok jerawat aku x surut2..dia tolong sapu...huhu...

itu le serba sikit citer pasal qenit aku tuh...huhu...rase cam kena buli ngan anak pon ade nih...ehehe...

statement kurang ajar...

mmm..semalam my fren sms-ed me...dia cakap la, kat tempat die..bebudak J41 yang tetap bising..kenapa nak bagi bebudak CFS cam kami technician n TA? bebudak CFS kena wat keja tuh sume sendiri...cam aku kat sini, mmg sumenya aku wat sendiri..so, xde masalah ape la sgt..cume aku cam pelik..nape dorang nak differentiate kitaorg nih cam kitaorg nih org luar? keja same je...same je bebannya...n yang aku x tahan tuh...de statement...


" even bebudak CFS nih jadi tetap pon..stil bebdk tetap tidak akan respect mereka cam bdk tetap..sbb dorang start dengan CFS"


aku tatau nak cakap ape..bengang, sedey sume ade...nape dorang2 tuh nak differentiate kami budak CFS cenggitu skali? ape hal lak dorang tuh nak kuar statement cenggitu? ape? ko ke yang bayar gaji kitaorg nih?? gaji korang tuh kena potong ke utk bayar gaji kami? aku bukan nak cakap ape la...kami kerja sama teruk cam korang kerja...same responsibility...so, utk korang kuar statement cenggitu..bagi aku, sungguh KURANG AJAR!!korang sape utk judge REZEKI kami?

mmm...malas nak komen lelebey...mmg bengang..memang ati sakit...mmg sedey..tapi aku sape nak halang korang utk x kluarkan statement babi cam kat atas tuh kan...pikir la sendiri..

H1N1..? denggi..? tibi..?

pagi tadi ke Klinik Kesihatan Tanglin...naper? ma aku dah bebising..aku batuk dah 2 minggu lebey...dengan kes H1N1 yang makin banyak skang nih..die ghisau aku kena..so..tadi g ngan die le ke klinik tuh...kitaorg sampai dalam kul 830..time tuh no 1029..aku plak, dpt no. 1083..marbeles!! huhu...jenuh menunggu...aku dpt jumpe doc tadi lebih kurang kul 10..check td xde pa per..doc siap suh wat xray...dia suspek aku tibi...huhu...tapi, Alhamdulillah...aku ok..batuk n selsema aje..apsal liat nau nak baik tu..aku pon tatau..maybe sebab liat makan ubat kot..opssss..!

so..skang ni aku kat ofis...mate gue dh laloq 1 macam nih...petang nih plak, ade closing EMS audit kat Caw Alam Sekitar, Menara TIMA...kul 430 plak tu...x seswai tul wat time2 petang...

zzzzZzZZzZZzzzzzzz...

aku lapar...tapi dalam laci aku dh xde jajan..huhu

Thursday, July 30, 2009

aiyo...lama x apdate blog..huhu..busy..hectic...ecceyyy..ahahaha.. :p

nway, 2 minggu nih mmg aku busy skit...meh aku citer ey...

20 n 21hb Julai, aku telah diarahkan untuk wat audit kat Temerloh n Muar...audit went well..cume de 1 projek tuh, doc contract pon xde..aku tatau la ape HOPT die wat...aku malas nak komen pasal HOPT die..kalau aku start..sampai esok pon x sudah aku nye post nih...

aku suke g wat audit...bukan untuk cari salah org pon...tapi tah..at least from there, u can learn sumthing la..camnih..aku belajar..utk monitor bebetul projek aku...kalau boleh, jangan ade benda yang terlepas pandang..tapi kalau doc contract xde, HOPT pon xleh nak maklum benda tuh..nampak sgt la kan HOPT tu x wat keja kan...opss!terlaser sudey... :p

nway, audit dah lepas...so..report la plak kan..aku baru je settlekan report audit tu...huhu...bukan aku xnak wat awal2...tapi on 22nd july 09...aku de discussion with consultant..regarding our presentation to N9's CM 0n 27th July 09...so rabu tuh duk kalut wat benda tuh...Thursday morning, me n my boss Mr Lai head to Kuala Pilah...cause we have to present the same project to the Majlis Tindakan Daerah Kuala Pilah... everything went smoothly... 230, head to JKR NS office, cause the Pengarah nak bincang pasal pembentangan pada 27 Julai tu...

Jumaat...pon aku cam org gile..sbb nak siapkan slide..nak siapkan kertas kerja...n last minute amendment wat aku balik kul 7 aritu...ofis dh gelap gelita ok??? aku sengsorang kat ofis arituh..siapkan kertas kerja sebanyak 60 salinan...huhu...

monday...27th July...aku sampai opis kul 630 pagi...wuhuuu!! watpe? ahad malam tuh, aku dpt call..suh wat 60 copies of the presentation slides..ngeee!!! saba je tauu....kalut gak la pagi tuh...

kul 730 bertolak ke seremban..sampai2 je...dpt tau, MB x dapat chair that meeting...fuhhhhh!logo ati den...ekeke..bukan ape..sume duk citer, MB nih a bit cerewet..so, aku jadi cuak..errr..aku pon tatau kenapa aku yang cuak..sbb yang present bukan aku..tp boss aku..ahahaha...dramaqueen sunggoh! :p

n...Alhamdulillah....lepas dah bentang sume tuh, the Jawatankuasa Perancang Negeri agreed to our proposal ...aku tau ade orang hepi bile bace statement aku nih...everytime YM aku tanye..bile nak upgrade..huhu... :p

tuesday, 28th...aku g Senawang plak...ade site meeting projek bukit putus...abiss meeting, head to Kuala Pilah again...ke Majlis Daerah plak..ade nk mintak sumthing from them...huhu...

so, semalam..aku balik..clearkan dulu apa yang de dalam tray nih..petang wat report TMP...arinih ingt nak wat maklumbalas site meeting tuh...aiyo...banyak laie rupenya keja aku...huhu....


minah senget tgh wat audit kat Temerloh..panassss!!

alrite..!mase utk sambung wat keja kengkawannn!!

eNd

tahapahape....

Wednesday, July 29, 2009


Dear M....

DO WATEVER U WANT...AS FAR AS I AM CONCERN..YOU ARE NOTHING BUT A PIECE OF CRAP...!

huhu....

Tuesday, July 14, 2009

Cats Do Control Humans, Study Finds

If you've ever wondered who's in control, you or your cat, a new study points to the obvious. It's your cat.

Household cats exercise this control with a certain type of urgent-sounding, high-pitched meow, according to the findings.

This meow is actually a purr mixed with a high-pitched cry. While people usually think of cat purring as a sign of happiness, some cats make this purr-cry sound when they want to be fed. The study showed that humans find these mixed calls annoying and difficult to ignore.

"The embedding of a cry within a call that we normally associate with contentment is quite a subtle means of eliciting a response," said Karen McComb of the University of Sussex. "Solicitation purring is probably more acceptable to humans than overt meowing, which is likely to get cats ejected from the bedroom."

They know us

Previous research has shown similarities between cat cries and human infant cries.

McComb suggests that the purr-cry may subtly take advantage of humans' sensitivity to cries they associate with nurturing offspring. Also, including the cry within the purr could make the sound "less harmonic and thus more difficult to habituate to," she said.

McComb got the idea for the study from her experience with her own cat, who would consistently wake her up in the mornings with a very insistent purr. After speaking with other cat owners, she learned that some of their cats also made the same type of call. As a scientist who studies vocal communication in mammals, she decided to investigate the manipulative meow.

Tough to test

Setting up the experiments wasn't easy. While the felines used purr-cries around their familiar owners, they were not eager to make the same cries in front of strangers. So McComb and her team trained cat owners to record their pets' cries - capturing the sounds made by cats when they were seeking food and when they were not. In all, the team collected recordings from 10 different cats.

The researchers then played the cries back for 50 human participants, not all of whom owned cats. They found that humans, even if they had never had a cat themselves, judged the purrs recorded while cats were actively seeking food - the purrs with an embedded, high-pitched cry - as more urgent and less pleasant than those made in other contexts.

When the team re-synthesised the recorded purrs to remove the embedded cry, leaving all else unchanged, the human subjects' urgency ratings for those calls decreased significantly.

McComb said she thinks this cry occurs at a low level in cats' normal purring, "but we think that cats learn to dramatically exaggerate it when it proves effective in generating a response from humans." In fact, not all cats use this form of purring at all, she said, noting that it seems to most often develop in cats that have a one-on-one relationship with their owners rather than those living in large households, where their purrs might be overlooked.

The results were published in the July 14 issue of the journal Current Biology.

copied from: yahoo!news

nota jari jemari: gamba kat atas nih xde kena mengena ngan artikel..ihiks..photo credit to : lolcat