negative thinker

Wednesday, December 9, 2009

been ages since my last apdate. mmm the last 2 days, i was in Kuantan, Pahang. or to be more exact. in FT003, Jalan Kuantan - Pekan Pahang at CH9000. watpe? IRI Test using ARRB Walking Profiler, Rolling - Straight Edge and also the Road Profiler Machine. mmm 2 ari lepas nih, mmg wat aku teringat zaman kat Selia..ehhehe

k.suhana, ade post engineer kosong???hehe

before aku truskan post nih, aku xplain la skit..IRI tu ape..I.R.I stand for International Roughness Index. senang kate, satu indicator yang menunjukkan samada road surface tu rata or tidak. bagi Malaysia, spesifikasi dia untuk jalan yang selesa..tidak bumpy..I.R.I for the surface shud be less than 2.0m/km.

mmmm..on Monday morning tu, the briefing shud start @ 1100 hrs. aku, soe, iswat n wife berkejar dr KL..sbb nak sampai before 11 kat site office. sampai2 site office, yg ade..muke2 kontraktor aje..org2 jkr, AMPEH..sume x sampai laie. yang paling best, presentor pon x sampai2..

aku cukop tensen orang2 yang jenis x gheti nak tepati mase nih. aku x kate sume, tapi majoriti nye camni. aku plak, jenis..ko kate kul 10..kul 930 945 aku dah terpacak kat situ. punctuality. ini satu sikap yang aku perasan org2 JKR xde.

itu satu hal ar. bile dah brief bagai. tibe masa utk Q&A. ok, starting from 2008 nye kontrak, before penyerahan projek jalan tu..kontraktor perlu wat test IRI ni. and dorang kena achieve result IRI tu below 2.0m/km. utk semua stretch tu. then, de la sorang insan bertanya. boleh ke kite achieve 2.0m/km tu? PLUS pon xleh nak achieve. camana jkr nak achieve? kenapa x set IRI 4.0m/km ke?

aku cam.....errr..KENAPA KO NAK BERSIKAP NEGATIVE camtu? kenapa nak set PLUS as ur benchmark? no offense to PLUS. kalau ko dah tau, PLUS xleh achieve, patot ko usaha la utk achieve. kenapa european contries dorang leh set spec dorang 1.5m/km, and dorang ley dapat dat figure? cakap je la ko tu pemalas! eeee..geram tau..wat malu je. mana la JKR nak maju? kalau sume de negative thinkg camni?
cam..belom ape2..ko dah set x boleh buat. ade ko cube ke?

dari start Q&A die asyik nak bernegatip thinking. pakkan la aku bukan chairman, kalau x..aku hempokkan aje ngan kusi. baik xyah dtg, kalau stakat tau nak mengondem. bukan nak bagi suggestion untuk kebaikan ke ape. cam haram je perangai.

eNd






3 budak nak komen gakkk:

syaiful said...

nih aku nak comment pasal IRI nih.
even though PLUS x dpt achieve 2.0m/km for the whole stretch from skudai to bukit kayu itam... tapi at least in average they had achieved near to that point... accept for the route in johor where the subbase for the road is basically peat soil which is impossible for the PLUS to have better road formation without huge additional cost to treat the soil such as stone column or concrete base etc....

kesimpulannya org jkr mmg bnyk yg -ve thinker... semua nak amik senang... sebab tu kualiti construction for gov project kat malaysia ni cam haram jadah.... jgn marah eh org jkr....

sya amran said...

aku x marah...dah mmg hakiki camtuh..
mmg sume nak amik mudah..tensen haku.

syaiful said...

aku just explain based on my previous experience masa design n jaga project plus 3rd lane widening dpd senawang-ayer keroh....