ketupat sotong mok

Wednesday, May 25, 2011

aritu, ade mummy to be msgr aku..die tanyakan resepi ketupat sotong...yang mana aku pun x penah buat..tapi makanan ni mmg peberet haku..hahahaha...tau makannn je keja...T_T disebabkan terkenangkan baby yang dibawanya tu..nih aku mintak ngan nenek aku resepinya.. ^o^ jaoh wooo datang resepi ni...dari Pintu G.eng, KB..hehehe


Ketupat Sotong

Bahan²nya seperti berikut ye puan puan...

  • sotong bersaiz sederhana - dalam 6 ekoq..mau lebih pon boleh yer...
  • beras pulut, 1 1/2 cawan
  • secawan santan dan 1/2 cawan air; untuk direndam bersama beras pulut yer...jangan pula kome gi minum ayaq ni..
  • secubit garam
  • 1 1/2 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan air; yang ini puan2 kita nak guna untuk buat kuahnya nanti
  • halia; dimayang..besar dia dalam 4-5 cm
  • bunga cengkih, dalam 4-5 kuntum
  • daun pandan, selai dipintal2..
  • gula melaka, atau orang kelantan panggil nisey...yang ni..dalam 3 keping

okey...dah ada semua bahan2 ni..apa yang puan2 perlu buat, adalah seperti berikut:

  • beras pulut tu, kita rendam ye puan²..rendam bersama santan selama dua (2) jam
  • dah selesai rendam tu, kita masukkan secubit garam secukup rasa
  • okey puan² proses berikutnya kita perlu lipat lengan baju kita sehingga ke tahap yang bersesuaian..supaya lengan baju x masuk ke dalam santan itu yer...
  • okey, setel lipat lengan baju?alrite~apa yang perlu puan² lakukan adalah, amik beras pulut yang dah direndam tu..kite sumbat dalam sotong td..jangan isi penuh2..takot nanti sotong tu meletup! (pecah) mase masak nanti..bila puan2 dah sumbat beras pulut tu, amik lidi cungkil gigi tu..kite cucuk kepala sutun ngan badan die ujong die tu...kat opening badan sotong tu..err paham x ni?hahahaha..sila refer gambar yer.. :p
  • dah selesai proses sumbat menyumbat tu..puan2 boleh la masukkan sotong2 tersebut ke dalam puyuk (periuk) bersama lebihan beras dan santan (kalau ada) bersama ngan santan pekat tadi tu..yang untuk kuah die tu...
  • masak di atas api yang sedang2 ajer ye puan2..api jangan besar2 sangat..kang ade plak yang.."umah terbakar panggil bomba~~~" hehehehe...
  • nyanyi nyanyi juga ye puan2...tangan tu, sila la kacau perlahan2 sotong2 tu...jangan ganas2 sangat..pastu, bila dh mendidih...masukkan daun pandan yang dah dipintal2 tu..bunga cengkih dan juga halia....
  • biarkan seketika..agak2 sutun tu dah masak..amik sekoq, pastu potong...check whether beras pulut tu dah masak ke x....if pulut tu dah masak...boleh lah dimasukkan gula melaka tu...korang jangan la plak gi masukkan gula melaka tu seketul gedebuk dalam puyuk tu yer...buruk perangai...potong la gula melaka tu kecik2...ok? ^o^
  • dah masuk gula melaka tu, kacau dan kacau..sehingga gula melaka tu cair sepenuhnya..sbb tu ler aku soh potong kecik2..senang skit nak cair...eh terbebel plak...so, once gula melaka tu dah cair sepenuhnya...siapla ketupat sotong anda~~ yippeeee~~ boleh lah dijamah bersama keluarga tersayang dan juga rakan2...especially rakan anda yang dah bagi resepi ni (hint2)...hahahaha..cam siot je kan?
masuk ke hutan mencari burung kedidi
mencari bersama cik nini
wahai pn aweng yang sungguh baik hati
sudi² la huluq semangkuk dua kepada temanmu yg comey ini...

heheheheh..siap bagi pantun tuu aweng..hahaha..saje gurau..ni la akibatnya kalau tulis blog di kala stim obat..hahahaha..nway, selamat mencuba ^o^

pics credited to Enchek Google yang baek hati

5 budak nak komen gakkk:

mama glam said...

wah! dah ada resepi.. ok ok, nanti aku cuba, siap tapao utk ko skali.. bagi ko rase.. tapi, aku yakinlah rase dia mesti lari nak banding dengan yang mok ko buat.. tapi, xpe, akan ku cuba jugek! neway, tq ngan! ni buat aku tamb sayang kat ko ni (ayat bodek x hengat!)

sya amran said...

hehehe...no prob.hahaha..bodek itu perlu..untuk keamanan sejagat..haha :p

Anonymous said...

waaaa...nyah...buek la sepinggan bagi kawan2 raso....takat tayang ajo..den pun bleh buek..siap edit pakai potoshop lagi tu... :D

ja amran said...

sedaknyoooooooooooooooooooo

sya amran said...

buja: sedak keyyy...hehehehe...kakja wak..sya g umoh kakja..hehehe :p